De tijgernoten van Aas voor Karpers zijn de beste tijgernoten die er te krijgen zijn. Onze tijgernoten zijn altijd! vers en worden door ons aan een scherpe kwaliteitscontrole onderworpen.

Onze kwaliteit is goed door:

  • Geconditioneerde opslag (onder de 12°C) waardoor de producten geen insectengroei hebben en de smaak en geur behouden blijven
  • Eigen kwaliteitscontrole waarbij elke zending wordt onderworpen aan scherpe controle, visueel en op geur en smaak
  • Mens en diervriendelijke behandeling tegen voorraad insecten, zodat ook bij u thuis opgeslagen geen uitgroei mag plaatsvinden binnen 6 maanden na aankoop
  • Zelf importeren van de producten waardoor een goede doorstroom wordt gewaarborgd. Wij kopen meerdere keren per jaar in en houden onze voorraad vers
  • Kennis en ervaring met de producten en goede contacten met de leverancier

Omdat wij voornamelijk handelen in tijgernoten en andere partikels kunnen wij u deze kwaliteit ook garanderen. Niet goed = Geld of product terug (ook met geopende verpakking).

Neem geen genoegen met slechte kwaliteit tijgernoten, en veel drijvers. Koop met zekerheid, jaar in jaar uit altijd top kwaliteit. Koop de tijgernoten van AVK!

Kijk voor actuele informatie en prijzen op onze webshop Of ga direct naar onze tijgernoten assortiment

Tijgernoten, algemene informatie

De tijgernoot of de tijgernoten zoals deze in Nederland ook wel worden genoemd heet in het boeken knolcyperus. De knolcyperus (Cyperus esculentus) is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamillie en is een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en mais en een gevreesd onkruid in de gladiolenteelt.

Knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief. De plant komt voor in europa en azië en komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden. De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de oude egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.

De knolletjes worden in Zuid-Europa gegeten, maar ook wel in Nederland tussen pasen en pinksteren. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen. In Nederland wordt een knolletje een aardamandel genoemd, in Frankrijk ‘Amandes de terre’ en in Spanje ‘Chufa’ (uitspraak tshúfa).

De knolletjes bevatten 25% vet, ca. 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Verder komt vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde, naast vele mineralen voor.

Het is een vrij onbekende plant bij de gemiddelde Nederlander, die tijgernoten eerder herkent als een borrelnootje van duivis, maar voor karpervisser is het een begrip. Met name de hardheid van het aas waardoor het een bijna uitsluitend karper aas is gebleken. Op veel wateren heeft de tijgernoot bewezen dressuur te kunnen doorbreken. Een voorn of winde zal een fatsoenlijke maat tijgernoot niet eens op kunnen nemen. Waardoor zij dit aas laten liggen. Mijn eigen ervaringen met tijgernoten leert me dat ik daarop alleen brasem vang zodra ik de noten heb laten slijmen.
Het gebruik van tijgernoten kan daarnaast veel goedkoper zijn dan het gebruik van boillies. Voor 20kg betaalt u 40,- euro. Dat is 2 euro per kg. Dit is echter een droge noot. In gekookte toestand wegen ze nog 1,5 zoveel. Dus voor 40,- euro heeft u 30kg aas. Dit is vele malen goedkoper dan boillies terwijl het toch een specifiek karper aas is!!

Het bereiden van tijgernoten 

Onbehandelde tijgernoten zijn niet geschikt om mee te voeren/vissen. Voor gebruik dient u de noten te weken en te koken.

Tijgernoten bereiden heeft als doel de noten weer vocht op te laten nemen zodat ze beter verteerbaar zijn. De stappen hiervoor zijn weken en koken. Over tijden kan veel worden geschreven en alles is natuurlijk ook afhankelijk van de versheid van de producten.

Benodigdheden:
– Grote pan
– Roerlepel
– Emmer + Deksel

Optioneel toe te voegen:
Chili, knoflook, kleurstoffen, flavours

1. Voor je gaat beginnen zorg je dat je dat je met schone materialen werkt, dus maak je pan, emmer + deksel, roerlepel en handen goed schoon.
2. Nu gaan we de tijgernoten  grondig spoelen, dit doen we om alle losse verontreinigingen er uit te halen, je neemt je emmer en vult deze voor 60% met tijgernoten en ruim voldoende water. Nu de deksel erop en even schudden, giet het vervuilde water weg met een zeef of theedoek.
3. Voeg eventueel toevoegingen toe
4. De tijgernoten  zijn nu klaar om 24/36uur in lauw water te weken met het deksel op de emmer.
(vul de emmer niet verder als 50% met tijgernoten en de rest met water omdat deze veel vocht opnemen en dan bijna 1.5x zo groot worden)
5. Na het weken moeten ze nog 30 minuten koken en dan en ze zijn klaar voor gebruik.

Als je slijmende tijgernoten wilt is het belangrijk om de volgende stappen goed uit te voeren.
Laat de gekookte tijgernoten in de pan met het deksel erop afkoelen tot ze in de emmer kunnen, en doe direct het deksel erop (prik met een hete naald een klein gaatje in de deksel).

Belangrijk!! Kom nu niet meer aan de tijgernoten met je handen dit zal het gistingsproces ernstig verstoren, het beste is om de tijgernoten op een warme plek neer te zetten om zo het gistingsproces op gang te laten komen.

Na 24/48uur zal er een zoetige geur vanaf komen en je water is nu slijm geworden door het vergisten van de natuurlijke suikers in de noot.

Het bewaren van tijgernoten

Voor het bewaren van Tijgernoten is het verstandig om maximaal 1 seizoen aan te houden, je kan de tijgernoten droog aardig lang bewaren Ingevroren zijn de tijgernoten ongeveer 6 maanden houdbaar op -18graden. De ervaring leert wel hoe langer je ze bewaart hoe langer het duurt voordat de tijgernoten gaan slijmen. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur van de opslag locatie van belang is. Hoe kouder de noten bewaard worden hoe langer ze “goed” blijven. Wat ook belangrijk is is dat er geen ongedierte/insecten bij kunnen komen.
TIP! – Bewaar de noten (ongekookt) in de vriezer zo weet je zeker dat er geen ongedierte bij kan komen en dat de noten lekker koud blijven. Mocht dit geen optie zijn dan raden we een droge koude plek aan waar ook de zon niet direct op kan schijnen. Invriezen van tijgernoten kan met of zonder slijm.

.